Valikko Sulje

Kilpailujen ylituomarit

Pm- ja am-kisojen ja Seuracupin ylituomarit 

Kaikkiin piirinmestaruuskilpailuihin ja Seuracupin osakilpailuihin nimitetään ylituomari. Lisäksi piiri nimeää ylituomarin osaan aluemestaruuskilpailuista. Ylituomareiden nimeäminen on jokavuotinen haaste ja järjestelmää halutaan kehittää siten, että jokaista piirin seuraan, joka on järjestämässä kauden aikana pm-, am- tai Seuracup-kilpailun, pyydetään ilmoittamaan omat ylituomariehdokkaansa johonkin muuhun kuin seuran itse järjestämään kilpailuun. Myös vapaaehtoiset ylituomarit muista seuroista ovat tervetulleita. 

Ylituomarin tehtävänä on: 

 • valvoa, että kilpailut järjestetään sääntöjen mukaisesti 
 • vastata sääntöjen tulkintaa koskeviin kysymyksiin 
 • varmistaa kilpailijoiden osallistumisoikeus 
 • tarkastaa ja hyväksyä järjestäjien laatima aikataulu 
 • päättää juoksujen jatkoonpääsysäännöt 
 • päättää kenttälajien suoritusten määrät sarjoissa 9-13-v. 
 • käsitellä mahdolliset protestit 
 • laatia kilpailujen järjestelyistä lyhyt kirjallinen raportti 

Ylituomarin olisi suositeltavaa olla vähintään 3-tason (Lajinjohtaja) koulutuksen suorittanut tuomari, mutta  kokeet ja ansioituneet tuomarit alhaisemmallakin koulutustasolla ovat kelvanneet ja kelpaavat jatkossakin.  Tehtävä on hyvä lisä tuomarikoulutuksissa ja kentällä opittuun ja antaa eväitä tarkastella sääntöjen  soveltamista laajemmin ja uusista näkökulmista. Tehtävää voi erityisesti suositella 4-tason suorittaneille tai  siihen tähtääville tuomareille. Ylituomaritehtävissä toimineille ja kilpailusta tuomariraportin toimittaneille  ylituomareille, piiri maksaa matkakorvaussäännöstönsä mukaisen kilometrikorvauksen. Vuonna 2022 korvaus on 30 snt/km. 

Vapaaehtoiset ylituomarit voivat ilmoittautua piirin tuomarikouluttajalle (janne.edelman@nyu.fi) ja ilmoittaa mihin kilpailuihin ovat käytettävissä. Lista kilpailuista löytyy Uudy:n nettisivuilta

Tuomarirekisterin päivitys ja seurojen tuomarikoulutuksen yhteyshenkilö 

Piirin seuroissa toimivien tuomareiden osaamista pyritään kehittämään ja on tullut aika tehdä inventaario toiminnassa vielä mukana olevista tuomareista. Piirin seuroja pyydetään ilmoittamaan piirin  tuomarikouluttajalle seuran yhteyshenkilö tuomarikoulutuksissa. Hänen kanssaan käydään läpi seuran  koulutetut tuomarit, tarkoituksena siivota rekistereistä pois sellaiset henkilöt, jotka eivät enää ole mukana  seuran toiminnassa. Koska kyse tuomarirekisterissä on kyse henkilörekisteristä, tarvitaan tähän tehtävään  seuroista selkeästi nimetty henkilö ja hänen yhteystietonsa, jotta rekisterin tietoja ei jaeta laajemmin, kuin  on tarpeellista rekisterin ylläpitämiseksi. 

Ilmoitattehan yhteyshenkilönne 15.2. mennessä, janne.edelman@nyu.fi tai 050 486 9571.

Matalampi kynnys tuomarikoulutuksiin 

Piirin hallitus on kokouksessaan 3.11.2021 tehnyt päätöksen tukea seuroja toiminnallisesti tarjoamalla  jokaiselle seuralle mahdollisuuden ilmoittaa kaksi henkilöä piirin järjestämiin 2-tason tuomarikoulutuksiin maksutta.

Tuen rahallinen arvo ei seurakohtaisesti ole suuri, mutta sillä pyritään kannustamaan kaikkia  seuroja kouluttamaan uusia tuomareita. Kilpailujen järjestämisen tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että  seura kouluttaa uusia tuomareita, sillä harvalla seuralla on ylitarjontaa osaavista koulutetuista tuomareista. Tuen käyttäminen ei vaadi seurojen puolelta muuta kuin ilmoittautumista koulutuksiin.

Vuoden 2022 tuomarikoulutukset 

 • Ma 28.02. 18.00 Kauden 2022 sääntömuutokset Etäkoulutus/Teams 
 • Ti 12.04. 17.30 2-tason tuomarikoulutus Nurmijärvi 
 • Ti 26.04. 18.00 3.tason tuomarikoulutus Nurmijärvi 
 • To 05.05. 17.30 2-tason tuomarikoulutus Nurmijärvi 

Mikäli seurassanne on tarvetta suuremman joukon tuomarikoulutukselle, niin olethan yhteydessä piirin  tuomarikouluttajaan, sopivan koulutusajankohdan sopimiseksi.